20 Temmuz 2023 Perşembe

2012 < 2023

Trafiğe bağlı ölümler hakkında konuşma şeklimizi niçin değiştirmeliyiz? 
Colleen Corcoran

Trafiğe bağlı ölümler hakkında konuşma şeklimizi niçin değiştirmeliyiz?   Colleen Corcoran

 

 .ABD’de her sene otuz binden fazla insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor ve bu kayıplar gün geçtikçe artıyor. Kurbanların çoğu çocuklar. (trafik on sekiz yaş altı can kaybında en yaygın ölüm nedeni). Üstelik bu sayıya yaşamının geri kalanını ciddi biçimde etkileyecek veya yaşam tarzı değişikliğine yol açacak nitelikte ağır yaralanmış iki buçuk milyon kurban dahil bile değil. (beyin hasarı, felç, uzuv kaybı vb.).

 .Herkes bir trafik “kaza”sında yaralanmış veya hayatını kaybetmiş en az bir kişi tanıyordur. Onlar ya sağa dönen bir aracın önüne adım atmışlardır veya araç yolunda koyu renk kıyafetle bisiklet sürecek kadar dikkatsiz davranmışlardır ya da altı şeritli bir yolda hızlanmakta olan bir aracı görmezden gelerek oldukça yavaş geçiş yapmışlardır.

 .Tüm bu anlatım şekli ve dil, hepimize haberlerden veya olayı kendimize anlatış tarzımızdan tanıdık gelecektir.  Fakat bu dil ve anlatım şekli temelde insanların ölümünün kendi dikkatsizlikleri sonucunda olduğunu ve kontrol edilemez, cansız araçlar tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürer. Bu anlatım şekli, trafiğin tehlikelerini hareketliliğimizin doğal bedeli olarak kabul etmemizi sağlar. Bu kabul, sevdiklerimizi nasıl koruyup kurtarabileceğimiz sorusunu sormamıza engel olur.

 .Her şeyden önce, trafikte gerçekleşen hemen hiçbir yaralanma veya ölüm “kaza” değildir. Hemen hepsi daha iyi cadde ve sokak düzenlemeleri, hız tedbirleri ve sürücülerin temkinli hareketleriyle önlenebilir. Örneğin “uçak kazası”nda öldü demeyiz, “uçak düştü” veya “uçak çarptı” deriz. Çünkü buna neden olmuş olabilecek tüm etkenler, söz konusu bir uçak kazası olduğunda, gelecekte benzer bir trajedinin tekrarlanmaması için detaylıca araştırılıp incelenir.

 

Colleen Corcoran, Tasarımcı; Los Angeles's Açık Caddeler hareketinin kurucularından. CicLAvia. Houston’lu; Los Angeles’ta yaşıyor.

https://yayadernegi.org/tr/yazi/20-trafige-bagli-olumler-hakkinda-konusma-seklimizi-nicin-degistirmeliyiz

Kasım 2018

SergiOdası  > Karayolu Trafiği Can Güvenliği Kitaplığı <  Zonguldak 2023